top of page

Uroksen omistaja, oletko miettinyt oman bostonisi jalostuskäyttöä

  • Boston Bullet
  • Oct 26, 2017
  • 3 min read

Monella on varmasti käynyt edes joskus mielessä, pitäisikö omalla koiralla teettää jälkeläiset. Geenipoolin laajentaminen, mahdollisimman useaa eri koiraa käyttämällä onkin varsin tervetullut asia, mutta kannattaa silti pohtia kriittisesti, onko omasta koirasta jalostukseen ja mitä annettavaa sillä olisi rodulle. Tässä rodussa urosten käyttö on varsin suppeaa, joten peräkammarin aarteet olisi hyvä saada rodun jalostukseen mukaan. Tässä kirjoituksessa käydään läpi asioita, joita olisi syytä miettiä kun aikomuksena on teettää omalla koiralla jälkeläisiä.

On suositeltavaa kiinnittää huomiota Kennelliiton jalostusta koskeviin sääntöihin ja ohjeisiin. Niistä löydät tietoa osoitteesta http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys

Tutustu myös koirarekisteriohjeeseen, jotta voit varmistaa, että pennut voidaan rekisteröidä. Koirarekisteriohjeen vuodelle 2017 löydät täältä: http://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/media/koirarekisteriohje_2017_0.pdf Sama ohje on voimassa kennelliiton päätöksellä vielä vuoden 2018.

Rotumääritelmän löydät osoitteesta http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=140 Lataa pdf-tiedosto "Rotumääritelmä"-riviltä

JTO:n (jalostuksen tavoiteohjelman, josta löytyy jalostus-suositukset) löytyy samasta osoitteesta. Lataa pdf-tiedosto "Rodun JTO"-riviltä.

PEVISA:an (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan) pääset tutustumaan täältä: http://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/media/pevisa_ja_rotukohtaiset_erityisehdot_2017_1.pdf

Muistisääntönä uroksen omistajalle lista siitä, mihin kannattaisi kiinnittää huomiota jalostuspyynnön saadessaan:

- Nartun suku, mitä sairauksia suvussa tiedetään (uroksella ei mielellään samoja perinnöllisiä vikoja taustalla) - Yhdistelmän sukusiitos% ja sukukatokerroin (KoiraNetissä voi tehdä sukutaulun suunnitellulle pentueelle, josta nämä asiat voi tarkistaa) - Nartun terveystutkimukset - JC-geenitesti tehtynä tai osoitettava että narttu on perinnöllisesti vapaa/kantaja. HUOM! Kantaja tulee yhdistää vain vapaaseen. - Kysy nartulle luustotutkimuksia tai ehdota niitä - Pyydä saada nähdä narttu etukäteen henkilökohtaisesti, jotta saat kuvan nartun luonteesta, luonnetesti/mh-kuvaus on plussaa. (Esim. arkuus tai vihaisuus eivät ole toivottavia piirteitä bostonilla)

- Älä anna liian nuorta urosta jalostukseen (mielellään 2 v. tai yli) - Jos nartulla jokin terveystutkimus huono, niin kannattaa miettiä tarkkaan yhdistelmää, mitä annettavaa sillä on rodulle. Tällöin oman koiran terveystulos olisi suotavaa olla tuon ominaisuuden osalta rodun keskivertoa parempi, sekä oman koiran suku periyttää vahvasti tervettä koiraa ko. ominaisuuden osalta. - Nartun hyvä hengityskyky, sierainten avoimuus. Voit käydä esim. kävelyllä nartun kanssa saadaksesi tietoa hengityksestä rasituksessa. Tällöin näet myös miten koira liikkuu. - Ei allergioita tai huonoa turkkia - Narttu on mielellään itsesynnyttävästä linjasta! - Nartun aiemmat pentueet ja niiden terveystulokset (ei liian tiheää pennutusta/liikaa pentuja/keisarinleikatun nartun annettava palautua kunnolla edellisestä pentueesta) - Kasvattajan aiemmat pentueet, ja mitä koiria käyttänyt (ei kannata tukea tehtailua, eli jos kasvattaja yhdistellyt samoja vikoja omaavia koiria, tai pohjannut kaikki pentueensa muutamiin koiriin tai yhteen urokseen, KoiraNetistä löytyy nämä!). Vaikka yhdistelmä miellyttäisi myös itseä, kannattaa harkita antaako koiraansa käyttöön, jos kysyjä vaikuttaa tehtailijalta! - Kysy nartun omistajan motivaatiota juuri tähän yhdistelmään ja mielenkiintoa juuri tähän urokseen. Mitkä syyt hänellä pentueen tekemiseen. - Ota selvää kennelliiton rekisteriohjeesta, että pennut saadaan varmasti rekisteriin - Selvitä, että narttu täyttää esim. PEVISA-vaatimukset

- Tutustu bostoninterrierien JTO:hon (jalostuksentavoiteohjelmaan) ja kysy JTO:n suosittelemia tutkimuksia nartulle (ja mieti mitkä niistä ovat itselle tärkeitä ja mistä voit joustaa jos tulos puuttuu/tulos on huono) - Kysy, millaisiin koteihin nartun omistaja haluaa pentujen menevän - Yhdistelmän ominaisuudet täydentävät toisiaan - Nartun olisi hyvä miellyttää myös omaa silmää. Mielellään jokin näyttelytulos. Yhdistelmän olisi hyvä täydennetää toisiaan, myös ulkonäöllisesti. Esim. jos uroksen korvat ovat löysät/isot, olisi nartulla oltava napakat ja ja pienemmät.

Kaiken yllä olevan ei tule täyttyä, mutta nämä on hyvä pitää mielessä ja miettiä yhdistelmää suunnitellessa. Ja muista että aina voit kysyä apua kokeneemmalta henkilöltä, jos tuntuu että et tiedä jostain asiasta tarpeeksi. Olemme yhdessä vastuussa rodun terveydestä ja tulevaisuudesta.

Mieti yhdistelmä tarkkaan ja että se olisi sellainen josta olisit itse valmis ottamaan pennun ja olisit itse siihen tyytyväinen ja voit seistä sen takana, sekä perustella yhdistelmän muille tarvittaessa.

Tämän lisäksi myös kysyjän olisi vaikutettava siltä että on aidosti bostonien asialla, eikä vaan rahan kiilto silmissä (myös aiempien pentueidensa osalta). Muuta huomioitavaa: Huomioithan, että jotta pennut saa rekisteröityä, tulee uroksella olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä laskeutuneena kivespussiin. Tämän todistamiseksi tulee uroksen olla palkittu virallisessa näyttelyssä tai pentueilmoitukseen tulee liittää eläinlääkärin antama todistus siitä, että uroksella on normaalit kivekset.

Voit tehdä uroksestasi ilmoituksen facebookin Bostoninterrierit - Jalostusurokset -ryhmään. Ryhmä löytyy täältä: http://bit.ly/BostoniJalostusuroksetFB

 
 
 

Comments


Viimeisimmän uutiset
Arkisto
Arkisto
Etsi avainsanojen perusteella

© 2017 Boston Bullet

  • w-facebook

Facebook-sivu

bottom of page