top of page

PEVISA-ehdotus sekä jalostuksen tavoiteohjelma vuosille 2019 - 2023 ja yhdistyksen vuosikokous ke 5.

  • Boston Bullet
  • Mar 29, 2017
  • 3 min read

Nyt on jalostuksen tavoiteohjelma sekä PEVISA-ehdotus julkaistu yhdistyksen kotisivuilla. Käykää tutustumassa huolella kyseisiin esityksiin.

Ehdotuksista äänestetään yhdistyksen vuosikokouksessa, joka pidetään keskiviikkona 5.4.2017 Helsingin lentokentän vieressä olevassa Cumulus-hotellissa klo 19:00.

Kaikki jäsenet, jotka pääsette paikalle, tulkaa ihmeessä äänestämään. Kokouksessa käsitellään rodun kannalta isoja asioita.

Nykyinen, voimassa oleva PEVISA:

Polvi- ja silmätutkimuspakko. Polvi- ja silmätutkimustuloksen tulee olla voimassa astutushetkellä molemmilla vanhemmilla.

Polvitutkimus

Tutkimusikä ja -voimassaolo

  • Koira on tutkittava patellaluksaation osalta, tutkimushetkellä koiran on oltava vähintään 12kk:n ikäinen.

  • Alle kolmivuotiaalle koiralle tehty tutkimus on voimassa kaksi vuotta lausuntopäivästä. Yli kolmevuotiaalle koiralle annettua lausuntoa ei tarvitse uusia.

Rekisteröintirajoitukset (EHDOTETTU MUUTOSTA)

  • Rekisteröinnin ehtona ei ole rajoituksia.

Silmätutkimus

Tutkimusikä ja -voimassaolo (EHDOTETTU MUUTOSTA)

  • Koira tutkitaan perinnöllisten silmä sairauksien osalta, tutkimushetkellä koiran on oltava iältään vähintään 12kk.

  • Silmätarkastuslausunto on voimassa yhden vuoden lausuntopäivästä (EHDOTETTU MUUTOSTA).

Rekisteröintirajoitukset (EHDOTETTU MUUTOSTA)

  • Rekisteröinnin rajoituksena on perinnöllinen harmaakaihi ja koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä.

Muutokset ehdotettuun PEVISA-ohjelmaan:

JTO:N VOIMASSAOLO KAUDELLE 2019-2023 EHDOTETAAN SEURAAVAA:

Polvi- ja silmätutkimuspakko. Polvi- ja silmätutkimustuloksen tulee olla voimassa astutushetkellä molemmilla vanhemmilla.

Polvitutkimus

Tutkimusikä ja -voimassaolo

  • Tutkimushetkellä koiran on oltava vähintään 12 kk:n ikäinen.

  • Alle kolmevuotiaalle koiralle tehty tutkimus on voimassa kaksi vuotta lausuntopäivästä.

  • Yli kolmevuotiaalle koiralle annettua lausuntoa ei tarvitse uusia.

Rekisteröintirajoitukset

  • Polvituloksen 1-2 saanut koira voidaan parittaa vain tuloksen 0 saaneen koiran kanssa. (LISÄYS)

  • Polvituloksen 3-4 saanutta koiraa ei saa käyttää jalostukseen eikä koiran jälkeläisiä rekisteröidä. (LISÄYS)

Silmätutkimus

Tutkimusikä ja -voimassaolo:​

  • Tutkimushetkellä koiran on oltava iältään vähintään 12kk.

  • Alle neljävuotiaalle koiralle tehty tutkimus on voimassa yhden vuoden lausuntopäivästä.

  • Yli neljävuotiaalle koiralle annettu lausunto on voimassa kaksi vuotta lausuntopäivästä. (MUUTOS)

Rekisteröintirajoitukset

  • 1. Perinnöllinen harmaakaihi. Tuloksen saanutta koiraa ei saa käyttää jalostukseen eikä sen jälkeläisiä rekisteröidä.

  • 2. Trichiasis, Distichiasis ja puutteellinen kyynelkanavan aukko. Tuloksen saanut koira voidaan parittaa vain kyseisen sairauden osalta terveen koiran kanssa. (LISÄYS)

  • 3. PHTVL/PHPV. Tutkimuspakko. Jos yksilöllä on todettu PHTVL/PHPV aste 1, voidaan se parittaa vain kyseisen sairauden osalta terveen koiran kanssa. Asteen 2-6 tuloksen saanutta koiraa ei saa käyttää jalostukseen eikä sen jälkeläisiä rekisteröidä. (LISÄYS)

  • 4. Nuoruusiän kaihi (early onset hereditary cataract, EHC). Yhdistelmän toinen vanhempi tulee olla testattu ja saanut tuloksen puhdas (clear) kyseisestä geenimutaatiosta. Kantaja (carrier) tuloksen saanut koira tulee parittaa testatun ja tuloksella puhdas (clear) saaneen koiran kanssa. Kantaja / kantaja ja sairas / kantaja tuloksilla jälkeläisiä ei rekisteröidä. (LISÄYS)

Jälkeläismäärä (LISÄYS):

Jälkeläismäärät uroksilla: Uroksella rekisteröidään 20 jälkeläistä alle neljä vuotiaana.

HUOM! Ulkomaisia uroksia koskeva poikkeus: Rotua harrastavan yhdistyksen poikkeusluvalla voidaan jälkeläismäärästä poiketa. Rotua harrastava yhdistys voi harkita poikkeusluvan antamista mikäli Suomessa on vierailemassa tuontiuros, joka on jalostuskäytössä vain rajatun ajan. Poikkeuslupa tulee anoa rotua harrastavalta yhdistykseltä ennen astutusta.

Jalostuksentavoiteohjelman (JTO) ehdotus vuosille 2019-2023 on luettavissa täältä.

Yhdistyksen perusteluita muutoksille:

Polvitutkimustulokset vuosilta 2012 - 2016

Polvitutkimustulokset vuosilta 2012 -2016

Distichiasis ja trichiasis tutkimustulokset vuosilta 2012 - 2016

​PHTVL/PHPV sikiöaikaisen verisuonijäänteen aiheuttama silmän kehityshäiriö.

PHTVL/PHPV (persistent hyperplastic tunica vasculosa lentis/persistent hyperplastic primary vitreous) on kirjainlyhenne sairauksista, joissa linssin ja silmänpohjan välinen sikiöaikainen verisuoniverkosto ei surkastu normaalisti syntymän jälkeen. Löydös jaetaan vakavuudeltaan kuuteen asteeseen, joista aste 6 tarkoittaa sitä, että silmä on sokea. Lievimmässä asteessa (1) näkyy linssin takapinnalla ainoastaan pieniä pigmenttipisteitä, jotka eivät vaikuta näkökykyyn eivätkä muutokset pahene iän myötä. Vakavammissa asteissa muutokset voivat aiheuttaa linssin lisääntyvää samentumista.

Trichiasis, distichiasis / ektooppinen cilia

Distichiasis / ektooppinen cilia (Kennelliitto tallensi aiemmin yhteisellä nimikkeellä cilia aberranta) tarkoittaa ylimääräisiä ripsiä, jotka tulevat ulos joko normaalin ripsirivin sisäpuolelta luomen reunasta (distichiasis) tai luomen sisäpinnalta (ektooppinen cilia). Caruncular trichiasis tarkoittaa silmän sisänurkan ihon karvoja, jotka kääntyvät sarveiskalvon sisänurkan päälle ärsyttäen silmää. Luomen reunasta kasvavat ripset voivat kaartua ulospäin normaalien ripsien tavoin tai ne kääntyvät sisäänpäin kohti sarveiskalvoa. Ripset voivat olla pehmeitä tai kovia.

Etenkin luomen sisäpinnan läpi suoraan sarveiskalvoa vasten kasvava ripsi voi aiheuttaa sarveiskalvon vaurioitumisen.

Tämä ilmenee silmän siristelynä ja ylimääräisenä kyynelvuotona. Silmän sarveiskalvon pinnalla ’uivat’, pehmeät distichiasis-ripset eivät yleensä aiheuta oireita.

Oireilevilta koirilta ripsiä voidaan poistaa nyppimällä, jolloin ne kasvavat uudestaan tai poistaa ne pysyvästi polttamalla tai leikkauksella. Vaiva on selvästi periytyvä, mutta periytymismekanismi ei ole tiedossa. Luokitellaan nykyään silmätarkastuksissa lieviin, kohtalaisiin ja vakaviin muotoihin.

Nuoruusiän kaihi eli EHC (Early onset Herditary Cataract entinen JC juvenile cataract)

Bostoninterrierillä esiintyy nuorella iällä (1-6 vuotta) alkavia kaihimuotoja. Näitä pidetään perinnöllisinä. Taudin puhkeaminen tapahtuu usein 3-4 vuoden ikään mennessä, joten nuorten koirien käyttäminen jalostukseen saattaa aiheuttaa rodulle piilevän ongelman. Koira voi olla perinnöllisen kaihin kantaja, vaikkei itse ole sairastunut. Alle kuusivuotiaana ilmenneen kaihin oletetaan olevan periytyvää ja koira on silloin yleensä kantaja, jos kyseessä on resessiivisesti eli peittyvästi periytyvä kaihimuoto.

Bostoneilla ilmenevän kaihityypin, nuoruusiän kaihin (EHC) aiheuttava geenivirhe on löydetty ja tälle kaihille on käytettävissä DNA-testi. Taudin aiheuttaa yksi geenivirhe, joka periytyy resessiivisesti ja autosomaalisesti. Periytymistä voidaan kuvailla siten, että kahden kantajan (heterotsygootin) pennuista keskimäärin 25 % on geneettisesti täysin terveitä, keskimäärin 50 % on sairausgeenin kantajia (heterotsygootteja) ja keskimäärin 25 % saa kaksi viallista geeniä ja nämä koirat sairastuvat. Jos kantaja ja terve koira paritetaan, tuloksena voi olla vain kantajia ja terveitä. EHC-geenitestiä voi tehdä nykyisin Suomessa, testi tehdään verinäytteestä Laboklinin kautta. Testin voi teettää eläinlääkäriasemilla.

Omat mietteet:

Lue ajatukseni tästä kirjoituksesta.

 
 
 

Comments


Viimeisimmän uutiset
Arkisto
Arkisto
Etsi avainsanojen perusteella

© 2017 Boston Bullet

  • w-facebook

Facebook-sivu

bottom of page